cwlogga_m

5 tips som gör inläggen på Facebook mer läsvärda

Flödet på Facebook är som en vårflod. Har det varit en snöig vinter blir det mycket smältvatten som strömmar. Finns det mycket att berätta ökar antalet inlägg snabbt. Här är några tips som gör dina inlägg mer läsvärda i det ständiga flödet.


1. Fånga vännernas uppmärksamhet
Långa texter där det du vill säga ligger inbäddat fungerar inte i det snabba flödet. Läsaren har varken tid eller lust att leta i texten efter ditt budskap. Skriv därför kort och börja med det viktigaste först, som en nyhetsartikel i en dagstidning. Då fångar du lättare dina vänners uppmärksamhet.


2. Tänk på läsaren
Oftast läses inläggen på Facebook av en bred och brokig läsargrupp. Det är en blandning av gamla kompisar, vänner, släktingar, arbetskamrater och flera du kanske känner bara till namnet. Skriv därför så att det passar din brokiga målgrupp och använd ord och begrepp som alla förstår. Har du flera Facebook-konto, ett privat och ett i jobbet, bör du tänka på vad du säger och till vem.


3. Var personlig med måtta
Att vara personlig är naturligtvis bra. Då träder människan fram i texten och berör läsaren. Men om du blir för personlig riskerar du att utestänga de som inte känner sig delaktiga. Vill du bli läst och nå fram med dina budskap bör du hålla tillbaka minnesbilder och händelser som inte delas av alla.


4. Skriv inte direkt i fältet på Facebook
Det går fort på Facebook. Vips så är inlägget ivägskickat och du upptäcker senare flera felaktigheter i texten. Skriv först texten i Word eller annan ordbehandlare och kör en rättstavningskontroll. Undvik särskrivningar och talspråk. Då ser du direkt felaktigheter, felstavade ord och annat. Framför allt: Läs genom texten en sista gång innan du lägger ut den på nätet.


5. Är du förbannad? Ta det lugnt med Facebook
När känslorna svallar över i ilska tänker man inte alltid på vad man säger. Därför ska du inte skriva något på Facebook där du riskerar att oavsiktligt såra dina vänner. Känner du ilskan mullra inombords? Ta ett djupt andetag, gör något annat och låt ilskan rinna av dig. Först då blir du konstruktiv och kan skriva genomtänkta inlägg där inte känslostormen ryter.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv