cwlogga_m

Ge orden ett sammanhang som gör att läsaren förstår

ComWise Magasin  27 feb 2020

Språk och skrivtips

Ett pedagogiskt bra sammanhang gör texten begripligare. Carina tipsar om hur du kan använda ordval på ett smart sätt så att alla förstår - även om de inte förstod från början.

Ska man sluta använda svåra ord eller facktermer för att bli förstådd? Det behöver man inte, och bland går det inte att helt undvika facktermer. Sammanhanget kan ge ledtrådar som gör att läsaren förstår vad ordet betyder ändå. Det är så vi lär oss språk och nya ord.

Visst är det skillnad på de här olika meningarna
där man använt helt olika taktik?

Du är verkligen prokrastineringens mästare!

Här finns ingen förklaring alls till vad prokrastinering betyder. Läsaren måste redan veta vad ordet betyder för att förstå det. Det finns inget sammanhang som ger någon ledtråd.

Du är verkligen prokrastineringens mästare! Hade du börjat plugga i god tid hade du inte behövt göra om tentan nu.

Genom att lägga till en mening har man på ett annat sätt beskrivit vad ordet betyder. Sammanhanget gör att man förstår.

Du är verkligen mästare på att skjuta upp saker och ting!

Här undviker man helt att använda det svåra ordet.

Hur ska man veta vilken taktik man ska använda?
Kunskapen man har om läsaren, eller lyssnaren om det är talspråk, avgör. De ska förstå och inställningen till läsaren eller lyssnaren gör hela skillnaden. I den första meningen utesluter man dem som inte förstår ordet och de kan känna sig nedvärderade. Men om du är säker på att publiken förstår ordet så är det mer effektivt att använda branschuttrycket eller det svåra ordet direkt.
 
Vill du variera dig eller utmana publiken? Våga då använda svåra ord, men förklara dem, som i den andra meningen här ovan. Det skapar en mer positiv inställning hos publiken till att lära sig och att våga använda ord man inte kunde från början än om du hade använt taktiken i första varianten.

Vi hjälper dig att formulera innehåll och budskap!

Vi hjälper dig med att skriva kärnfullt som väcker intresse. Här är mer om våra textproduktioner. Eller mejla Carina eller fyll i nedan.

Prenumerera på ComWise Magasin!
Du får ny kunskap, tips och analyser om den sbannab förändingen inom kommunikation och marknadsföring.