cwlogga_m

Skriv enkelt – ordval som gör dig förstådd

ComWise Magasin  31 jan 2020

Språk och skrivtips

Språket ska hjälpa dig att kommunicera, inte bli en tidstjuv. Vi tipsar om hur du kan använda ordval på ett smart sätt så att alla förstår.

Tillkrånglade texter kan ställa till det. Ett ogenomtänkt ordval i en informationstext riktad till många kan lätt blir en tidstjuv, både för skribenten och för den som ska läsa texten. Då hänger hela förståelsen på sammanhanget.

Men om inte sammanhanget ger ledtrådar, vad händer då?

 
 • Skriv vardagliga ord. De har störst chans att bli förstådda eftersom de används oftare och chansen är större att läsarna redan stött på dem i texter.
   
 • Använd förkortningar om du vet att läsaren förstår dem eller för att spara tid och plats om de ska upprepas ofta i en text. Skriv ut hela ordet med förklaringen inom parentes första gången det används, till exempel: Nationellt forensiskt centrum (NFC). Ta reda på om samma förkortning kan betyda olika saker, som i det här fallet.
  NFC är också förkortning för närfältskommunikation (kontaktlös överföring av data över korta sträckor)

   
 • Sätt fackord i rätt sammanhang. Forensisk, olika tekniska metoder för att lösa brott, är helt rätt i en text som kriminaltekniker, poliser, brottmålsadvokater eller obducenter ska läsa, men andra förstår kanske inte vad ordet betyder.
   
 • OK att använda svåra ord. Ge de en bakgrund och lägg till en förklaring. Då blir det ny kunskap för den som inte vet.

Välj ord som mottagaren förstår utifrån hans eller hennes perspektiv, inte ditt eget som skribent, så undviker du hinder i kommunikationen.  

Vi hjälper dig att formulera innehåll och budskap!

Vi hjälper dig med att skriva kärnfullt som väcker intresse. Här är mer om våra textproduktioner. Eller mejla Carina eller fyll i nedan.

Prenumerera på ComWise Magasin!
Du får ny kunskap, tips och analyser om den sbannab förändingen inom kommunikation och marknadsföring.