cwlogga_m

Har du koll på netikettsreglerna på LinkedIn?

Digitala kanaler

Varför fick jag inget svar på min kontaktförfrågan? Varför blev jag plötsligt bortplockad som kontakt? Varför fick jag mycket färre gillamarkeringar och kommentarer på vissa inlägg? Vi ger dig några tips att tänka på i relationsskapandet som påverkar hur du tas emot i minglet på LinkedIn.

Sociala kanaler. Det hörs ju på namnet att de är skapade för att få nya kontakter, nätverka och diskutera. Men varje kanal har sitt eget och unika syfte och sina förväntningar på hur man ska bete sig. Linkedin är yrkesnätverket där man diskuterar sin bransch och sitt kunskapsområde, hittar affärspartners eller söker arbetstillfällen och anställda. Vi delar med oss av några tips på vägen – från första kontakt till att få relationen att hålla länge.
 
Skapa första kontakten
Fokusera så tidigt som möjligt. Låt ditt yrkesområde och din kompetens bestämma inriktning - vilka kontakter du börjar söka, vilka grupper du ska gå med i eller starta och vad dina aktiviteter och inlägg ska handla om. Ditt namn förknippas då efter hand med kunskap inom ett visst område på ett positivt sätt och riskerar inte att uppfattas som splittrat.
 
Var personlig
Skicka alltid ett personligt meddelande när du skickar en kontaktförfrågan. Använd inte standardmeddelandet, även om du just kommit hem från ett möte där du kommit överens med personen om att ta kontakt. När du tar kontakt med någon som inte känner dig personligen, försök att hitta en länk mellan er. Har ni träffats tidigare?

Berätta vad som fått dig att uppmärksamma och att vilja ingå i den personens nätverk. Vilket utbyte kan ni ha? Har ni gemensamma kontakter eller har du blivit rekommenderad av någon att ta kontakt? Då är chanserna större att få ja. Du måste inte heller acceptera kontaktsök från en helt okänd person. Fråga nyfiket varför denna personen vill vara i just ditt nätverk.

Har du koll på ditt nätverkande på LinkedIn? Vet du varför och när nästa innehåll ska publiceras?
Vi har tagit fram en statusrapport som ger svar. Ett första steg mot ett framgångrikare nätverkande!

Håll på allas integritet
Inställningarna i din profil är nyckeln. Se över dina inställningar innan du börjar bygga upp ditt kontaktnät. Genom att tänka över vilka konsekvenser de olika inställningarna får kan du undvika överraskningar. Du kanske inte vill att alla ska få ett meddelande varje gång du gör ändringar i din profil eller att de du skickar meddelanden till ska kunna se varandras namn om du skickar till flera. Det går att undvika.

Tänk också på att det syns både när du varit inne och tittat på någons profil och när någon varit inne och tittat på din, om inte inställningarna ändras. Visa hänsyn genom att inte kontakta den som varit inne och tittat på din profil. Det är några områden där du har mycket att vinna på att tänka över vilka inställningar du vill behålla och vilka du vill ändra.

Odla och bevara relationerna
Visa att du bryr dig när du fått kontakt. Var nyfiken och ställ frågor. Håll nätverket uppdaterat och levande genom att kontakta och gratta när du får information om att någon bytt arbete. Det visar på ett enkelt sätt att du noterat det. Men håll födelsedagar och fritidsaktiviteter utanför just detta nätverket. Om du och en arbetskollega också är personliga vänner, varför inte hitta ett annat socialt medium, exempelvis Facebook, att göra det på?
 
Var aktiv och regelbunden
Att svara är grundläggande god service. Att inte svara på en fråga, en kommentar eller en förfrågan så fort som möjligt är som att starta en reception eller en kundinformation, men inte bemanna den. Det är lika viktigt som att svara på mejl och i telefon. Regelbundenhet är också viktigt för all aktivitet i nätverket. Ojämn publicering är kontraproduktivt om du vill ha Linkedin som ett nätverkande och säljande redskap.
 
Var relevant för kontaktnätet
Vårda kontakterna genom att gilla, dela och kommentera inom fokusområdet. Fokusera kan också innebära att låta bli att göra vissa saker. Att inte gilla eller kommentera när någon skickar privata inlägg på Linkedin kan kanske verka oartigt, men vi har en överenskommelse där om att det är en yrkesrelation. Hjälp till att göra Linkedin till yrkesnätverk genom att styra aktiviteterna till professionella frågor. Det är personerna i nätverket som skapar det.

Vill du veta mer? Kontakta oss gärna!

Prenumerera på ComWise Magasin!
Du får ny kunskap, tips och analyser om den snabba förändingen inom kommunikation och marknadsföring.