cwlogga_m

Olga Tokarczuk vassast bland årets nobeltalare 2019

ComWise magasin 11 dec 2019

Retorik

Bild: SVT, skärmbild från Nobelbanketten 10 december 2019.
Bild: SVT, skärmbild från Nobelbanketten 10 december 2019.

Stränga order att minska ner tiden gör det extra tufft för årets Nobelpristalare. I år är de ytterligare en person och måste de dela på den sammanlagda tiden. Olga Tokarczuk tog vara på tiden bäst och sticker ut som lite bättre än de andra i sitt tal.  

Många av årets nobeltalare uppmärksammar och smickrar Sverige som värdland eller svenskarna. Ett bra retoriskt grepp när man håller tacktal – beröm värden! Flera talare hade teman som lagarbete, historiska kedjan till tidigare banbrytare inom de egna områdena eller samhällsnyttan, Nobels formulering i testamentet. En känsla av sammanhang och generositet som ofta finns i nobeltalen och som var lite extra framträdande i år.
 
Olga Tokarczuk, litteraturpristagaren 2018, gör allt detta, men hon lyfter också fram ett tema kring teamwork och individfokus i sitt tal som drar med sig publiken. Hon använder filmen The Wife som exempel och litar på att många i publiken sett den, vilket många också har. I historien om en påhittad Nobelpristagare i litteratur som är i Stockholm för att ta emot sitt pris uppdagas så småningom en mörk sanning: det är egentligen hustrun som har skrivit sin man författarens romaner! När Olga berättat om vändpunkten i filmen gör hon en kort konstpaus, sedan säger hon: Nej, nej, var inte rädda, jag har skrivit alla mina böcker själv, på heder och samvete!
 
Alla skrattar när hon vänder på bilden av kvinnor i skuggan av sina män, men hon får också in en poäng om att kvinnliga författare ofta haft modet att skildra hur samhället begränsat dem. Hon gör det på ett snyggt sätt genom att i tanken gå från individ till teamwork. Nobelpriset får man som individ, men pristagaren behöver ofta hjälp och stöd på olika sätt av människor i sin omgivning. Det har konstnärer och forskare gemensamt. För kvinnor, precis som för kvinnan i The Wife, har det många gånger varit svårt att lyckas och att bli uppmärksammade som författare.
 
Tokarczuk är den andra talaren som nämner Selma Lagerlöf som pionjär. Det är exakt 110 år sedan idag Selma Lagerlöf fick sitt Nobelpris i litteratur, säger hon. En person börjar applådera mycket ljudligt och drar direkt med sig hela publiken. Tokarczuk visar på flera sätt i talet att hon verkligen kan sin Selma Lagerlöf. Hon inleder med ett tema som också Lagerlöf gjorde i sitt tal – en reflektion över att hon ska till Stockholm för att ta emot priset. Hon berättar också, precis som Lagerlöf, att hon har många att tacka för att hon är där hon är och har fått sitt pris, inte minst översättarna.
 
Tokarczuk använder sitt manus ganska ledigt och får, trots manuset, mycket bra kontakt med publiken, inte minst när hon drar skratt och spontanapplåder i sin reflektion över The Wife. Hon har också en närvaro, trots situationen med alla blickar riktade på sig. Det visar hon speciellt när hon inleder med att kommentera att toastmastern presenterar henne på polska.
 
I år är det extra tufft för talarna. De har fått stränga order att helst hålla sig inom två minuter, eftersom litteraturpristagarna är två stycken och de därför är flera som måste dela på den sammanlagda tiden. Olga Tokarczuk sticker ut som lite vassare och mer sammanhållen i sitt tal trots tidsbegränsningen, eller kanske tack vare. Det ger den där lilla extra ansträngningen att planera väl, att fila på formuleringarna och att ge publiken en känsla av en röd tråd.
 
 Carina Wahlstedt Janson

Prenumerera på ComWise Magasin!
Du får ny kunskap, tips och analyser om den snabba förändingen inom kommunikation och marknadsföring.

Vad tycker du, hur går dina tankar? Skicka gärna en kommentar!